Geschiedenis

Het begin

In 1984 is het Kinderfestival Bussum opgezet voor kinderen die niet op vakantie konden/gingen. Het festival was toen een geweldig initiatief voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Wat heel klein is begonnen, met een rood houten huisje dat diende als kassa, de snoepkraam en terras, een legertent om in te knutselen, verschillende sportattributen en spelletjes buiten op het veld, is inmiddels uitgegroeid tot een echt spektakel. In die tijd waren er al veel kinderen (zo’n 200 in het totaal), maar lang niet zoveel kinderen als tegenwoordig.

Tien jarig jubileum

In 1993 bestaat het Kinderfestival al weer 10 jaar. Van een klein groepje vrijwilligers op de hei in Bussum wordt het festival heel langzamerhand wat groter van opzet en komen er meer kinderen spelen. De administratie gebeurde nog met een ouderwetse kaartenbak en iedereen speelde nog lekker door elkaar.

Kinderfestival 25 jaar!

Maandag 6 juli 2008 startte een hele speciale editie van Kinderfestival, namelijk het zilveren jubileum. Naast de normale activiteiten met dit keer de thema’s “Striphelden” en “Het circus” waren er dan ook een aantal speciale dingen te doen. Zo was er de “Kinderfestival Top 25”, waarbij er een heuse CD werd uitgebracht van Kinderfestival, ingezongen door alle medewerkers. Ook was er aan het einde van de week voor elk kind een “goody-bag”, een speciaal voor het festival gemaakt rugtasje met allerlei leuke spulletjes. Dit rugzakje was zo’n groot succes, dat we dit daarna veel vaker zijn gaan doen.

Steeds professioneler

Kinderfestival is uitgegroeid tot een grootschalig openluchtspektakel waar honderden kinderen (ruim 700 verschillende kinderen verspreid over twee weken) komen en waarbij circa 55 bedrijven hun goederen en/of diensten verlenen als zijnde sponsoring. Het festivalterrein is uitgebreid naar een heel kampement; er staan nu grote tenten op het veld, diverse opslagcontainers, een speciale kleutertent met eigen omheining, 5 WC’s, enkele bouwketen en twee sportveldjes.

Het festival wordt gedragen door ruim 90 vrijwilligers en 2 stafkrachten van Versa. Het Kinderfestival is al die jaren laagdrempelig gebleven om juist die gezinnen tegemoet te komen, waar het oorspronkelijk voor bedoeld is.

Kinderfestival gaat zelfstandig verder

Na jaren succesvol onder de vlag van Versa Welzijn te zijn georganiseerd, is Kinderfestival in 2018 zelfstandig geworden. In goed overleg met Versa en de gemeente is besloten dat het jaarlijkse kinderfeest niet meer helemaal in de werkwijze van Versa past en is er door een groep vaste vrijwilligers een stichting Kinderfestival opgericht.

Deze stichting bestaat uit een dagelijks bestuur en een aantal vaste medewerkers (de kernploeg), die zorgen dat ook in de komende jaren het Kinderfestival bereikbaar blijft voor haar doelgroep. Met deze stap is Kinderfestival 100% in handen van en georganiseerd door vrijwilligers.